Spruiten zijn een uitstekende bron van verteerbare eiwitten, vezels en vitamine C en zitten vol antioxidanten. Een onderzoek uit 1997 aan de John Hopkins University wees uit dat broccolispruiten hogere niveaus van kankerbestrijdende stoffen bevatten dan verse broccoli zelf.
Kiemen is zo low-tech dat er niet eens groene vingers voor nodig zijn. Enkele eenvoudige apparatuur en slechts een paar stappen zullen ervoor zorgen dat u en uw gezin een veilige voorraad hebben van deze uiterst voedzame voedselbron.
De meeste mensen hebben gehoord van het ontkiemen van zaden in een pot. Hoe eenvoudig deze methode ook klinkt, het kan echter moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat al het overtollige vocht is afgevoerd. De vochtige omgeving in een kiempot kan schimmels en bacteriën stimuleren om te groeien. Je vindt een slijmerige film op spruiten die te lang in het water hebben gelegen zonder goed te zijn gespoeld. Ik zou het kweken van spruiten in potten niet aanbevelen aan iedereen die lijdt aan een onderdrukt immuunsysteem of voor jonge kinderen of ouderen.
De veiligste manier om thuis spruiten te kweken, is door de zaden daadwerkelijk in aarde te laten groeien. Elke grondsoort kan worden gebruikt, maar gesteriliseerde potgrond is het gemakkelijkst om mee te werken. Gebruik alle containers die je in huis hebt – yoghurtcontainers, kommen, zelfs ovenschalen, hoe ondieper hoe beter. De spruiten hebben geen kunstmest nodig, omdat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei in het zaad zitten.
Volg daarna deze eenvoudige stappen: · Week de zaden een nacht in lauw water. · Giet ‘s morgens het water af. · Leg een laag zaad in je bak die je al hebt voorgevuld met vochtige grond. · Bedek het zaad met meer vochtige aarde en dek de hele schaal af met Saran wrap · Plaats in een warme, donkere hoek van je keuken. · De zaden beginnen na ongeveer 3-5 dagen te ontkiemen
Om te oogsten, pak je gewoon je keukenschaar en knip je wat je nodig hebt. De rest kan worden overgelaten om verder te groeien en later te oogsten. Bewaar ongebruikte, geoogste spruiten in de koelkast. Spruiten die zijn gekweekt uit gerst, tarwe en rogge, geven je eigenlijk meer dan één oogst en kunnen een aantal keren worden gesneden.
Als je toch de voorkeur geeft aan de grondloze methode, raad ik je aan om te investeren in een uitloop met meerdere lagen en trays met drainagegaten. Niet alleen zorgen de drainagegaten ervoor dat de spruiten ziektevrij blijven, spruiten zullen je ook aanmoedigen om meer spruiten te laten groeien als je ziet hoe gemakkelijk het is om ze te gebruiken. Sprouters werken het beste met kleine zaden zoals luzerne, klaver en ui. Het enige wat je hoeft te doen is de spruiten één keer per dag af te spoelen en na het ontkiemen in de koelkast te bewaren.
Spruiten kunnen worden gekweekt uit een grote verscheidenheid aan zaden, elk met hun eigen kenmerkende smaak. Hoewel de meeste mensen bekend zijn met alfalfa, klaver en taugé, kun je spruiten kweken uit de zaden van radijs, fenegriek, Azuki-boon, linzen, limaboon, boerenkool, kool, broccoli, zonnebloem, ui, rogge, gerst, tarwe en zelfs boekweit.
De sleutel tot het starten van spruiten is het vinden van een goede bron van biologisch, onbehandeld zaad. Gemeenschappelijk tuinzaad dat in uw tuincentrum wordt gevonden, wordt vaak behandeld met chemische fungiciden en mag niet worden gebruikt voor kieming. U kunt pakketten met biologisch kiemzaad vinden bij uw plaatselijke natuurvoedingswinkel of bij verschillende postorderbedrijven.
Raadpleeg de volgende bronnen voor meer informatie over kiemen:
Boeken
Sprouts: The Miracle Food Een complete gids voor kiemen door Steve Meyerowitz
Het Sprout-boek door Mark M. Braunstein
Het kiemboek van Anne Wigmore
Websites The Sprout House: www.sproutman.com Terra Viva Organics: www.tvorganics.com International Sprout Growers Association: www.isga-sprouts.org
Arzeena Hamir is een landbouwkundige en tuinschrijver uit Vancouver, BC. Ze heeft 8 jaar in de biologische tuinbouw gewerkt als adviseur en trainer. Als ze geen erwten plant of courgette oogst, runt ze Terra Viva Organics op www.tvorganics.com