Weergaven posten: 35.724
Evergreens herinneren ons aan de winter, frisse geuren en de kerstvakantie. Een van de snelstgroeiende en duurzame groenblijvende bomen is de fijnspar, die weliswaar niet inheems is, maar zeer wijdverbreid is in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de traditionele groene naalden, conische vorm en dennengeur, houden veel mensen van het idee om fijnspar in potten of direct in hun tuin te kweken en er tijdens de feestdagen hun kerstboom van te maken. Bovendien heeft deze groenblijvende boomsoort een betaalbare prijs.
Als je geen ervaring hebt met het kweken van groenblijvende bomen, vraag je je misschien af hoe je een Noorse spar moet laten groeien. Of je hebt gewoon het gevoel dat je niet alles weet en je wilt zeker weten dat je op de juiste manier voor je plant zorgt. Eerlijk gezegd is het kweken van een Noorse spar relatief eenvoudig. De belangrijkste dingen die de boom nodig heeft, zijn ruimte, voldoende water en licht, voldoende vochtigheid en een goede afwatering. Lees verder voor meer informatie over het planten van een fijnspar en hoe u deze moet verzorgen. We hebben een aantal handige tips voor je opgesteld.
Dit vind je misschien ook leuk:
Waarom hebben we kerstbomen en wie heeft ze in Engeland geïntroduceerd?
Snelle feiten over Noorse sparren
Sinds Prins Albert de oude Duitse gewoonte introduceerde om Noorse sparren voor Kerstmis te versieren, is deze boomsoort populair geworden op de Britse eilanden. Om u te helpen de specificaties van het kweken van een Noorse spar te begrijpen en vertrouwd te raken met het uiterlijk, zodat u hem kunt onderscheiden van andere evergreens, hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van Noorse sparren op een rijtje gezet.
- Groeisnelheid en volwassen grootte: Fijnspar groeit met een gemiddelde tot hoge snelheid en voegt elk jaar ongeveer 60-90 cm toe aan zijn hoogte. Het is de snelstgroeiende sparrenboom en kan tot 30 – 40 m hoog en 7 – 10 m breed worden.
- Naalden en fruit: De naalden zijn vierkant van vorm, groen van kleur en geven een rijke, zoete geur af. Na bestuiving veranderen vrouwelijke bloemen in lange en ruitvormige kegels, die aan de takken naar beneden hangen en overlappende roodbruine schubben hebben.
- Levensduur: Fijnspar kan tot 300-400 jaar oud worden, maar als hij in een pot wordt gekweekt, is zijn levensduur meestal korter, maximaal 100 jaar. Het duurt 50 tot 80 jaar voordat de boom zijn volwassen staat bereikt.
- Wildwaarde: Fijnspar heeft een hoge natuurwaarde omdat het de natuurlijke habitat is van een verscheidenheid aan soorten, zoals de kevers, zweefvliegen en snuitkevers, evenals uilen, haviken en sommige zangvogels. De boom dient als schuilplaats voor herten, hazen, korhoenders en houtsnip. Het blad is voedsel voor de rupsen van verschillende soorten motten, terwijl de kegels de voorkeur genieten van rode eekhoorns.
Hoe fijnspar te planten?
Het verplanten van een Noorse spar is een vrij eenvoudig proces, zelfs als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Controleer voordat u begint of de locatie geschikt is voor het kweken van fijnspar. Denk aan afstand, toegang tot licht, drainage en bodem. Zodra dit is geregeld, is het tijd om aan het werk te gaan. Hier is onze stapsgewijze handleiding voor het planten van fijnspar:
- Graaf een groot gat, bij voorkeur twee keer zo groot als de kweekpot of het wortelstelsel van de boom.
- Haal de boom uit de pot, samen met de omringende grond. Als de pot van plastic is, knip deze dan weg om te voorkomen dat u aan de stam trekt.
- Bevochtig de wortels en zet ze in het gat, zorg ervoor dat de stam rechtop staat.
- Verpak de grond door deze rond de wortels aan te stampen om te voorkomen dat er luchtbellen ontstaan die de wortels kunnen uitdrogen.
- Geef de plant water.
Dit vind je misschien ook leuk:
Wanneer en hoe een kerstboom snoeien?
Plantafstand
Fijnspar kan snel groeien en erg lang worden als hij daar de ruimte voor krijgt. De aanbevolen plantafstand is afhankelijk van het feit of de boom als kerstboom of als windscherm wordt gebruikt. Plant de boom niet te dicht bij een gebouw, trottoir en weg. Houd er rekening mee dat fijnspar een breedte kan bereiken van 7-10 m, zorg ervoor dat er voldoende open ruimte is voor uw boom om vrij te groeien.
Voorkeur voor zon en grond
Fijnspar groeit onder verschillende omstandigheden, maar de boom gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Plant de spar niet op een schaduwrijke plek, want hij heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. De grond waar u uw fijnspar gaat planten, moet rijk, vochtig, maar toch goed gedraineerd en licht zuur zijn. De boom doet het goed op leem-, klei- en zandgronden.
Watervereisten
Fijnspar is een winterharde boom die niet veel onderhoud nodig heeft als hij eenmaal is gevestigd, maar het is geen droogtetolerante plant. Jonge bomen hebben voldoende water nodig, wat vaker moet gebeuren, vooral tijdens hete droge perioden. Goed ingeburgerde bomen hebben weinig verzorging nodig. Toch diep water in de zomermaanden of wanneer je merkt dat de grond aan de droge kant is.
Kunstmest
Na het planten van een jonge boom kan een milde, langzaam werkende meststof gunstig zijn voor de plant tijdens het eerste groeiseizoen. Gevestigde Noorse sparren hebben geen speciale bemesting nodig, maar als u er zeker van wilt zijn dat de grond rijk en vruchtbaar genoeg is, kunt u uw plant in het vroege voorjaar twee keer per maand mest geven en in de zomerperiode één keer per maand. Bemest nooit vlak voor de winter, wanneer de boom zijn groeisnelheid vertraagt.
Dit vind je misschien ook leuk:
De ultieme gids voor het versieren van de kerstboom
Hoe u uw tuin kunt redden deze winter?
Verzorging van Noorse sparren
Er zijn enkele gewoonten die u kunt toepassen om ervoor te zorgen dat uw Noorse spar gezond en sterk blijft. Hier zijn enkele nuttige tips die we u aanraden te volgen:
- Verspreid elke lente een laag mulch op 5 cm afstand van de boomstam en in een straal van 10 cm.
- In de zomer is het aan te raden om de boom tot half augustus eenmaal per week uitgebreid water te geven. U kunt een soaker-slang rond de boom plaatsen en deze minimaal 1 uur laten lopen.
- Zodra u in het voorjaar nieuwe groei opmerkt, begint u met het aanbrengen van een 20-20-20-meststof volgens de instructies op de achterkant van het product.
- Voer regelmatig inspecties uit op mijtenplagen. De insecten zijn erg moeilijk te zien, maar u kunt vergeling opmerken aan de basis van de oudere naalden. Gebruik insectendodende zeep of een commercieel miticide om van het ongedierte af te komen.
Ziekten
Een aandoening die bekend staat als top-dying wordt gevonden in fijnsparren, vooral in het oosten van Groot-Brittannië. De oorzaak van de ziekte is onbekend en het resulteert in het verzwakken en afsterven van de boom. Fijnsparren kunnen ook worden aangetast door: stereo-installatie (bederf schimmels), heterobasis (wortelrot) en Elatobium (groene spar bladluis), hoewel de laatste niet zo gebruikelijk is. Cytospora-kanker is een ziekte die verzwakt, maar niet ouder dan 15 jaar oude bomen doodt.
Dit vind je misschien ook leuk:
Verantwoorde manieren om uw kerstboom weg te gooien
Hoe versier je een tuin voor Kerstmis?
Op zoek naar een jonge Noorse spar?
Als je na het lezen van dit artikel enthousiast bent over het kopen van een nieuwe levende Noorse spar voor de komende kerstvakantie, overweeg dan om een levering te boeken. Fantastic Services biedt in pot gekweekte Noorse sparren van 3 meter hoog, die door een vriendelijk team van hoveniers bij u thuis kunnen worden bezorgd. Na afloop van de vakantie kunnen de deskundige hoveniers u ook helpen bij het verplanten van de boom in een grotere pot of zo in uw tuin. Voor een duurzame en authentieke kerst, Noorse spar in pot bestellen en boek een bezorgdatum die bij uw planning past.
Ontvang met één klik een prachtige Noorse spar geleverd door Fantastic Gardeners!
Vul uw postcode in om onze tarieven en beschikbaarheid in uw regio te bekijken.
Voor vragen over de diensten die wij aanbieden bezoek onze hoofdsite of u kunt ons altijd bellen op 020 3404 4881
***
Heeft u vragen of suggesties voor ons? Deel ze in de comments hieronder. We horen graag van je!
Afbeeldingsbron: Shutterstock / Roden Wilmar